Головна » 2012 » Червень » 21 » Порядок стягнення аліментів та відповідальність за невиконання рішення (продовження).
05:11:11
Порядок стягнення аліментів та відповідальність за невиконання рішення (продовження).

Продовження


При виконанні конфіскації майна за постановами суду державний виконавець виносить постанову про відкриття виконавчого провадження, якщо постанова суду відповідає вимогам ст. 19 Закону, з доданням до неї протоколу вилучення майна, яке підлягає конфіскації.

У разі невідповідності виконавчого документа ст. 19 Закону або відсутності одного із перелічених вище документів державний виконавець виносить постанову про відмову у відкритті виконавчого провадження.

Для виявлення майна, яке підлягає конфіскації, державний виконавець негайно надсилає запити до органів державної податкової інспекції, банків та інших кредитних установ, органів ДАІ, БТІ, нотаріату тощо та перевіряє майновий стан боржника за останнім місцем його прописки, проживання, місцезнаходженням майна.

У процесі виконання державний виконавець виявляє, описує і накладає арешт не тільки на майно, яке було включене раніше в протокол опису і арешту майна, складений органами слідства, а й інше виявлене майно, що підлягає опису, про що складається акт опису і арешту майна з указівкою попередньої оцінки майна.

Не підлягає конфіскації і не включається до акта опису й арешту майно, на яке за законом не може бути звернено стягнення.

Установивши розтрату відчуження, підміну переданого на зберігання майна, державний виконавець складає про це акт. У такому разі державний виконавець негайно готує подання про вирішення питання про притягнення винної особи до кримінальної відповідальності і надсилає його до правоохоронних органів. До подання додаються копії акта про відсутність майна, вироку суду та протоколу опису й арешту майна органами попереднього слідства. Такі дії провадяться також у випадку, коли майно, що підлягає конфіскації, було виявлено і арештовано державним виконавцем.

Указане виконавче провадження державний виконавець тримає на контролі до вирішення питання по суті.

Частка майна засудженого в спільній власності з іншими особами, яка підлягає конфіскації, визначається судом.

При виконанні вироку суду про конфіскацію вилученого в засудженого майна виконання провадиться в загальному порядку. При виконанні конфіскації вилучених у засудженого коштів та цінностей, що зберігаються в ФІНО органів попереднього слідства, державний виконавець направляє до ФІНО копію виконавчого листа з розпорядженням. Таке виконавче провадження вважається закінченим за наявності підтвердження з ФІНО про виконання розпорядження державноговиконавця. Виконавчий лист з відміткою про виконання повертається до суду, що його видав.

 

Порядок стягнення аліментів з особи, яка перебуває за кордоном.

 

Порядок стягнення аліментів за кордоном регламентовано Конвенцією про стягнення аліментів за кордоном (Нью-Йорк, 1956 рік) та Інструкцією про виконання в Україні Конвенції про стягнення аліментів за кордоном, затвердженої наказом Міністерства юстиції України від 29.12.2006 №121/5.

Конвенцією про стягнення аліментів за кордоном визначається два способи стягнення аліментів за кордоном:

• Звернення до компетентного органу іноземної держави із заявою про стягнення аліментів з відповідача (боржника), який проживає за кордоном.

• Звернення до компетентного органу іноземної держави з клопотанням про визнання та виконання рішення суду України про стягнення аліментів на території іншої держави.

 Звернення із заявою про стягнення аліментів з відповідача (боржника), який проживає за кордоном застосовується у разі, коли відсутнє рішення суду України про стягнення аліментів з відповідача, який проживає за кордоном, або коли згідно із законодавством іноземної держави вирішення питання здійснюється за місцем проживання відповідача, або коли потребує вирішення питання про зміну розміру аліментів.

Звернення до компетентного органу іноземної держави про вирішення питання про стягнення аліментів на підставі Конвенції оформлюється позивачем письмово в довільній формі.

До звернення додається заява про стягнення аліментів за формою, наведеною у додатку 1 до Інструкції про виконання в Україні Конвенції про стягнення аліментів за кордоном.

Заява та додатки до неї повинні містити таку інформацію та документи:

а) повне ім’я відповідача (боржника), дату народження, громадянство та, наскільки це відомо позивачу, його місця проживання протягом останніх п’яти років, рід занять і місце роботи, фотокартку (за наявності);

б) відомості про фінансові та сімейні обставини відповідача, у тому числі інформацію про належне йому майно;

в) відомості про фінансові та сімейні обставини позивача (заявника), у тому числі довідку про доходи;

г) засвідчену копію документа, що підтверджує ступінь родинних зв’язків між відповідачем та особою, на користь якої вимагаються аліменти (наприклад, свідоцтва про народження, рішення суду про встановлення батьківства тощо);

ґ) фотокартку позивача;

д) будь-яку іншу інформацію, що може сприяти встановленню місцезнаходження відповідача (боржника) чи виконанню клопотання, або яка визначена відповідною державою як необхідна;

е) нотаріально засвідчене доручення, яке уповноважує орган, що приймає, відповідної держави діяти від імені позивача, або інформацію про будь-яку іншу особу, уповноважену діяти від імені позивача.

Коли заява стосується вирішення питання про зміну розміру аліментів, замість засвідченої копії документа, що підтверджує ступінь родинних зв’язків між відповідачем та особою, на користь якої вимагаються аліменти, надається засвідчена копія судового рішення чи іншого документа, яким установлено розмір аліментів.

До звернення необхідно також додати переклад всіх документів, що надсилаються, на офіційну мову відповідної держави.

Звернення з клопотанням про визнання та виконання рішення суду України про стягнення аліментів на території іншої держави застосовується у разі, якщо питання про стягнення аліментів вже розглядалося українським судом, на підставі чого було прийняте рішення суду.

Звернення про визнання і виконання рішення суду України про стягнення аліментів на території іншої держави подається позивачем або уповноваженою на це особою письмово в довільній формі.

До звернення додається клопотання про визнання і виконання рішення про стягнення аліментів, оформлене відповідно до додатку 2 до Інструкції про виконання в Україні Конвенції про стягнення аліментів за кордоном та додатку 6 до Інструкції про порядок виконання міжнародних договорів з питань надання правової допомоги в цивільних справах щодо вручення документів, отримання доказів та визнання і виконання судових рішень.

Таке клопотання має містити наступну інформацію:

а) повне ім’я відповідача (боржника), дата народження, громадянство та, наскільки це відомо позивачу (стягувачу), його адреси протягом останніх п’яти років, рід занять і місце роботи і, по можливості, фотокартка;

б) наявні відомості про фінансові та сімейні обставини боржника, у тому числі інформація про належне йому майно;

в) будь-яка інша інформація, що може сприяти встановленню місцезнаходження боржника чи виконанню клопотання або яка визначена відповідною державою як необхідна.

До клопотання додаються належним чином оформлені судом, що виніс рішення, такі документи:

а) копія судового рішення;

б) довідка про те, що рішення набрало законної сили;

в) довідка про часткове виконання або невиконання рішення на території України;

г) довідка про те, що відповідач був належним чином повідомлений про день судового засідання, якщо відповідач не брав участі в судовому засіданні;

ґ) при необхідності та можливості копія протоколу судового засідання (або журналу судового засідання), під час якого справу про стягнення аліментів було розглянуто по суті.

До звернення слід долучити фотокартку стягувача і переклад клопотання всіх документів, що надсилаються, на офіційну мову відповідної держави.

Заява про стягнення аліментів або клопотання про визнання та виконання рішення суду України направляються до Міністерства юстиції України через відповідне територіальне управління юстиції.

Міністерство юстиції України письмово повідомляє позивача про хід та результати розгляду звернення.

У разі, якщо заява або клопотання не відповідають вимогам конвенцій, міжнародних договорів чи відповідної інструкції, вони повертаються ініціатору звернення (заявнику) з роз’ясненням причин повернення.


Інформація взята з сайту української діаспори штату Іллінойс

http://www.chasipodii.net/

 

Категорія: Правові питання | Переглядів: 1998 | Додав: Yulian | Рейтинг: 1.0/1
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Счетчик PR-CY.Rank Счетчик PR-CY.Rank Yahoo bot last visit powered by MyPagerank.Net Msn bot last visit powered by MyPagerank.Net