Головна » 2012 » Березень » 20 » Українська молодь п'є алкоголь, щоб розслабитися
09:36:09
Українська молодь п'є алкоголь, щоб розслабитися

      
       
       
Молоді українці усвідомлюють шкоду від алкоголю, але розраховують на "розслабленість та радість"             

Українські підлітки стали менше вживати алкоголь, порівняно із 2007 роком - про це ідеться у звіті, підготовленому Інститутом соціологічних досліджень імені Олександра Яременка, за підтримки Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ). 

Втім, як зазначають автори публікації, майже половина опитаних зізналися, що вперше пробували спиртне до 13 років, в 15 алкоголь вживали понад 90%, а алкогольні напої будь-якої міцності фактично вільно доступні для неповнолітніх.

Експерти наголошують на тенденції до покращення ситуації, але, за їх словами, вживання алкоголю все одно поки вкрай поширене серед молоді, і ситуація все ще гірша, ніж в 1990-их.

"Нап'юсь, і не треба ні про що думати"

"Мені це подобається. Я не сказав би, що п'ю, бо мені важко жити, чи ще якась маячня в такому стилі. Я п'ю, щоб розслабитися, або навпаки - не напружуватися", - 17-річний Дмитро розповів ВВС Україна, що вживати алкоголь почав три роки тому, а спиртне в помірних дозах він не вважає згубним для підлітка.

У його віці майже 90% учнів уже мають досвід вживання алкоголю, а майже половина зізналися, що пили протягом останнього тижня - ідеться у дослідженні, в ході якого в 2011 році опитали сім з половиною тисяч учнів та студентів. Кожен п'ятий напивався хоча б раз протягом останнього року. 8,5% відчули цей стан раніше, ніж їм виповнилося 13 років.

Половина опитаних також зазначили, що серед їх друзів усі вживають спиртне. Найпоширенішим алко-напоєм серед юнаків є пиво, серед дівчат - інші слабоалкогольні напої.

І, попри те, що переважна більшість опитаних усвідомлюють шкідливість зловживання алкоголем, понад половина підлітків очікують від нього позитивних наслідків для себе: розслабленість, радість.

"Раніше я спостерігав за старшими знайомими, практично брав з них приклад, щоб не відставати. Майже всі мої друзі також вживають алкоголь. Це приносить задоволення, нап'юсь, і не треба ні про що думати", - вважає Дмитро.

Алкоголізм як частина культури

Криза в інститутах сім'ї та церкви, а також дезорієнтація в системі моральних цінностей спричинили до того, що підлітки зловживають алкоголем у більшості країн світу - переконаний соціальний психолог Олег Покальчук. Втім, за його словами, у цього явища є регіональні особливості.

"Алкоголізм - це частина української культури. Хоча, не тільки української, але й російської, польської, тобто - східнослов'янської, в принципі. Тому цей тип поведінки представляє достатньо широкий культурний клас, який підлітки запозичують, оскільки для них це є нормативним", - сказав експерт в коментарі ВВС Україна.

Неповнолітні, за його словами, потребують альтернативи. Олег Покальчук наводить у приклад досвід західних країн, де молодих людей без шкідливих звичок стимулюють перспективними вакансіями, віддаючи непитущим та некурцям пріоритетні позиції:

"І це абсолютно зрозуміло для молоді: якщо ти такий, то ти не потрібен, а якщо ти будеш кращим, то ти потрібніший. А в Україні ми і так, і так нікому не потрібні. Вони ж дивляться на своїх батьків, які так само нікому не потрібні, все життя пропрацювали на якомусь підприємстві, а тепер викинуті на смітник. Єдиний чинник, який поліпшує їм настрій, це алкоголь", - говорить Покальчук.

"Я не думаю, що через алкоголь можу втратити щось важливе. Я ще не знаю чим хочу займатися в житті. Мій тато також п'є, отже в цьому нема нічого поганого", - вважає 17-річний Дмитро.

"Надто прозора пов'язка на очах"

Іншим чинником, що сприяє підлітковому алкоголізму, експерти називають надзвичайну доступність спиртного для підлітків. У звіті Інституту соціологічних досліджень ідеться про те, що алкогольні напої будь-якої міцності фактично вільно доступні для учнівської молоді. 61% учнів відповіли, що їм легко дістати пиво, а третина з легкістю може дістати міцні алкогольні напої.

Експерти наголошують, що пиво, згідно з законодавством, досі не має статусу алкогольного напою, отже його можна продавати у кіосках та інших приміщеннях з невеликою площею. 

Соціолог Ольга Балакірєва, під чиєю редакцією вийшов звіт, розповіла ВВС Україна, що, попри заборону більшості видів реклами алкоголю, виробники намагаються всіляко привабити молодь, створюючи нові смаки та встановлюючи невисокі ціни: "Дівчатка так і кажуть на фокус-групах: та ми ж просто хочемо спробувати, як це. І, оскільки воно доступне за ціною, то вони й пробують".

"Окрім прямої, є ще непряма реклама: коли ми, наприклад, бачимо бої Кличка, там все одно присутній горілчаний бренд. Навіть без визначення, що йдеться про горілку, це подвійна гра. Буцімто ми закрили очі, але при цьому пов'язка на очах дуже прозора", - пояснює науковець.

"Масова пропаганда: фільми, мега-зірки, реклама пива і горілки перед футболом з красивими і патріотичними словами, інші "особливості національної риболовлі..." - вже тепер повнолітній співак у рок-групі Володимир пригадує про причини, через які в 10-у класі школи він почав систематично вживати спиртне, фактично, ставши алкоголіком.

Хлопець розповів ВВС Україна, що великою мірою через це він згодом втратив можливість продовжити навчання в університеті, хоча й зумів повністю відмовитися від алкоголю у 18 років.

Підлітки розумнішають

Таких, як Володимир, дедалі більше в Україні: звіт соціологів вказує на тенденцію, зігдно з якою пік вживання алкоголю молоддю в Україні минув у 2007 році.

"Дані 2011 року вказують на стабілізацію та незначне зниження за основними показниками, що характеризують поширеність вживання алкогольних напоїв серед учнівської молоді 15–16 років", - зазначають в документі.

За деякими показниками, приміром - вживання алкоголю хоча б раз у житті - ситуація повернулася на рівень 1995 року, коли вперше провели аналогічне дослідження. Хоча масштаби вживання пива досі залишаються вищими.

"Суттєво знизився рівень вживання міцних напоїв. Поменшало тих підлітків, які вживають великі порції алкоголю", - деталізувала Ольга Балакірєва.

"Підлітки менше вживають алкоголю, менше курять, краще обізнані щодо небезпеки СНІДу. Практично за всіма показниками ситуація в Україні покращується", - прокоментував ВВС Україна фахівець з Інституту стратегічних досліджень при Міністерстві охорони здоров'я Костянтин Красовський.

За словами експертів, цьому сприяли заборона вживання пива у громадських місцях, підвищення контролю над продажем алкоголю неповнолітнім, обмеження реклами і зміни в системі освіти, які підвищили обізнаність підлітків.

"Ми постійно стверджуємо, що наші підлітки такі дурні, не дбають про своє здоров'я... Насправді, наші підлітки значно розумніші, ніж старше покоління", - вважає Костянтин Красовський.

Результати дослідження ESPAD щодо алкоголю:
Більше 90% 15–17-річних учнів мають досвід вживання алкоголю;
42,5% вживали алкоголь протягом тижня, який передував опитуванню;
Стан сп’яніння протягом останнього року відчували 43,2% хлопців та 36,9% дівчат;
Більше 40% повідомили, що вперше скуштували алкоголь у віці 13 років або раніше. До досягнення 15 років понад 65% підлітків вже знайомі з алкоголем;
У 15–17 років хлопці найчастіше вживають пиво (57,3%), а дівчата – слабоалкогольні напої промислового виробництва (48,7%);
61% учнів відповіли, що їм легко дістати пиво, 29,9% - міцні алкогольні напої.

ВВС

Категорія: Спецпроект | Переглядів: 623 | Додав: Yulian | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Счетчик PR-CY.Rank Счетчик PR-CY.Rank Yahoo bot last visit powered by MyPagerank.Net Msn bot last visit powered by MyPagerank.Net